dilluns, 13 de novembre del 2023

Breu història del Big Bang: Com va començar tot?

La teoria del Big Bang o gran explosió suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d’anys l’Univers es va iniciar en un punt o petita bola, com el cap d’una agulla, que va explotar. La matèria que contenia va sortir impulsada amb molta energia en totes direccions. Els xocs i el moviment van fer que la matèria s’agrupés i es concentrés en alguns punts de l’espai. Formant-se així estels i galàxies. Aquesta teoria explica també que des d’aleshores l’Univers continua expandint-se. Un dels avaladors d’aquesta teoria és Einstein*.

Stephen Hawking ha treballat en les lleis bàsiques que governen l'univers. Ha mostrat que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el Big Bang i un final dins de forats negres.

L’energia i la matèria existents a l’Univers es van anar modificant i van donar lloc a núvols de gas que amb el temps es van transformar en estels més grans que el Sol Això esdevingué, aproximadament, 100 milions d’anys després del Big Bang. L’Univers estava format ja per grumolls, nebuloses, forats negres* i estrelles.

Les primeres estrelles* van durar poc, perquè la seva matèria, semblant al combustible nuclear, es gastava en grandíssimes explosions, que escampaven per l’espai gasos i pols formats per compostos de diversos elements químics, molts dels quals no coneixem i que anomenem matèria i energia fosca*.

Aproximadament 500 milions d’anys després del Big Bang, continuaven apareixent noves estrelles i galàxies. Una galàxia reuneix milions d’estrelles entre núvols de gas .Així es va formar la nostra galàxia, la Via Làctia.

Entre les noves estrelles que es van formar hi figura el Sol i, al seu voltant, es van formar alguns planetes , com la Terra. Per això podem dir que “Som pols d’estrelles!”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada